Klik hier om de mail in de browser te bekijken
STEDELIJK MUSEUM
Persbericht
Het Stedelijk Museum presenteert

Navid Nuur - Coin Press Machine
het kunstwerk dat geld omzet in kunst

Lancering tijdens Museumnacht 2016

Navid Nuur, Coin Press Machine, (2013-...), collectie Stedelijk Museum Amsterdam.
Courtesy: Navid Nuur en Martin van Zomeren, Amsterdam. Foto: Gert-Jan van Rooij
Amsterdam, 4 november 2016 - Tijdens de Museumnacht is in het Stedelijk een nieuw aangekocht kunstwerk van de internationaal vermaarde kunstenaar Navid Nuur te zien. En te gebruiken, want wie € 1,05 in zijn Coin Press Machine stopt, krijgt er een unieke en persoonlijke 'Navid Nuur’ voor terug, namelijk een vervormde 5 eurocent met de vingerafdruk van de kunstenaar. Elke vijf cent die in de machine gaat, wordt apart voorzien van een afdruk. De afdruk is afhankelijk van hoe je zelf de machine bedient.
Deze Coin Press Machine nodigt uit tot interactie. Hij stimuleert ons om na te denken over deze simpele financiële handeling. En ook over wat machinale productie is in relatie tot het persoonlijke van het maken van kunst. Het betaalmiddel wordt opeens een kunstobject, maar evengoed wordt de munt van zijn waarde ontdaan. Nuur zet hiermee vraagtekens bij het idee van authenticiteit van kunst, maar ook bij de financiële waarde ervan: wat betaal je en wat krijg je ervoor terug – voor de bezoeker vaak een raadselachtig aspect van kunst. 
De machine oogt als een readymade, maar is door Navid Nuur minutieus ontworpen. Het laat de handeling van het maken van kunst op een abstracte manier zien. Met zijn vingerafdruk op het muntje laat Nuur zijn sporen als kunstenaar na, terwijl hij niet meer bij het proces betrokken is. Hierdoor gaat dit werk ook in op de basale vraag wat kunst nu eigenlijk tot kunst maakt. Als het in een museum staat? Gesigneerd is door een kunstenaar met zijn of haar vingerafdruk of handtekening, zonder dat hij betrokken is geweest bij het maakproces?
Muntje afkomstig uit Navid Nuurs Coin Press Machine, (2013-...), met de vingerafdruk van de kunstenaar: een uniek kunstwerk. Collectie Stedelijk Museum Amsterdam. Courtesy: Navid Nuur en Martin van Zomeren, Amsterdam. Foto: Gert-Jan van Rooij
Interactief werk
Het Stedelijk Museum is zeer verheugd om dit interactieve werk toe te kunnen voegen aan de collectie. "Dit werk snijdt een actueel thema aan, door te laten zien dat een museum in deze tijd geen enkel bestaansrecht heeft zonder bezoekers. Niet alleen omdat de collectie wordt tentoongesteld om bewonderd te worden door publiek, maar omdat de bezoeker mede verantwoordelijk is om de werken te kunnen financieren. Daarom plaatsen we deze nieuwe aankoop bij de ingang, onder het bord met begunstigers en sponsoren, om de complexe verhouding te illusteren van het zelf geld verdienen. Naast schenkingen kan iedereen een steentje bijdragen om het bestaansrecht van het instituut en de kwaliteit van de collectie te waarborgen, hoe klein deze bijdrage ook is. En het interessante is dat je er in dit geval zelf een ‘kunstwerk’ voor terugkrijgt", aldus Bart Rutten, Hoofd Collecties.
Collectie Stedelijk Museum Amsterdam
Het werk is het achtste werk van Navid Nuur in de collectie. Het wordt toegevoegd aan zijn serie schilderijen en werken op papier uit 1984-2011/2014 en een drietal beeldhouwwerken. 
 
De Coin Press Machine van Navid Nuur is vanaf 5 november 2016 in het museum te zien. 
Navid Nuur, Coin Press Machine, (2013-....), Collectie Stedelijk Museum Amsterdam.
Courtesy: Navid Nuur en Martin van Zomeren, Amsterdam. Foto: Gert-Jan van Rooij
Over de kunstenaar
Navid Nuur (Teheran, 1976) woont en werkt in Den Haag. In relatief korte tijd heeft hij zich ontwikkeld van een veelbelovend talent tot een rijzende ster in de internationale kunstwereld. Solotentoonstellingen van Navid Nuur waren onder andere te zien in Matadero,Madrid, Parasol, Londen en Centre Pompidou in Parijs. Zijn werk werd bekroond met de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst (2011) en de prestigieuze Discoveries Prize tijdens de eerste editie van Art Basel in Hong Kong (2013).
Zo'n tien jaar geleden maakte hij de overstap van grafische vormgeving en illustratie naar autonome beeldende kunst. Zijn werk bevat vaak de suggestie dat het werk moet functioneren, in letterlijke dan wel overdrachtelijke zin. 
Noot voor de redactie:
Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met de Press Office van het Stedelijk Museum, 020 - 573 2660 / 656 of pressoffice@stedelijk.nl
 Hoofdsponsor Partner
sponsor Gemeente Amsterdam Hoofdsponsor Rabobank logo
AMSTERDAM
Klik hier om je af te melden voor de persberichten van het Stedelijk Museum