Het Stedelijk Museum Amsterdam is dé plek waar iedereen moderne en hedendaagse kunst en vormgeving kan ontdekken en beleven.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Bekijk online
 
Stedelijk Museum
 
Nieuwsbrief
 
 
Event – 24 nov
Tijdens het Amsterdam Art Weekend openen maar liefst twee tentoonstellingen hun deuren in het Stedelijk: de solotentoonstelling Raquel van Haver – Spirits of the Soil en de grote groepstentoonstelling Freedom of Movement: Gemeentelijke Kunstaankopen 2018. Beide tentoonstellingen geven ruim baan aan hedendaagse kunstenaars die in Nederland werken. Zin om deze tentoonstellingen als een van de eersten te bekijken? Wees van harte welkom tijdens de dubbele opening op zaterdagavond 24 november.

Raquel van Haver maakt naar eigen zeggen ‘luide’ schilderkunst met empathie voor groepen in de marge van de samenleving. De afgelopen tijd werkte ze speciaal voor het Stedelijk aan een serie monumentale schilderijen. Freedom of Movement is de nieuwste editie van de gemeentelijke kunstaankopen die dit jaar draaien om ‘time-based media’ zoals film- en videowerk, internetkunst, geluidskunst, performance, dans en zelfs workshops. 
Programma
20.30 uur   Ontvangst in entreehal, speech
21.00 uur   Opening tentoonstellingen
21.00 uur   Dj’s en feestelijke borrel in entreehal
23.00 uur   Einde
Meer info
 
Event — 16 nov
video club
memory of space
Video Club is een serie waarin op vrijdagavond de mediakunst uit de collectie van het Stedelijk Museum wordt uitgelicht. Deze editie van de Video Club is samengesteld door kunstenaar Basir Mahmood, van wie er ook werk te zien zal zijn in de tentoonstelling Freedom of Movement. In de videowerken die Mahmood voor deze editie van Video Club heeft gekozen staan de mogelijkheden en grenzen van de ruimtes waarin kunstenaars werken centraal. Tijdens deze Video Club is ook Mahmoods nieuwe documentaire all voices are mine te zien, eveneens onderdeel van IDFA’s Paradocs-programma.
Lees meer
 
Nieuws
NOMINATIES
BEKENDgemaakt
Op 8 november zijn de genomineerden voor de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek (PJKK) bekendgemaakt. Er zijn nominaties in drie verschillende categorieën: essay, recensie en innovatieve kunstkritische praktijken. De PJKK is een stimuleringsprijs voor een nieuwe generatie critici en essayisten uit het Nederlands taalgebied, die schrijft over hedendaagse beeldende kunst. Op 14 december wordt de winnaar bekendgemaakt in Witte de With in Rotterdam.
Bekijk de genomineerden
 
Theorie – 18 nov
Hildo krop – beeld van een kunstenaar
documentaire & discussie
Komende zondag staat het Sunday Seminar in het teken van de landelijke première van de documentaire Hildo Krop – Beeld van een kunstenaar, geregisseerd door Ricardo Alvarez. Hildo Krop (1884-1970) was jarenlang Amsterdams stadsbeeldhouwer. Meer dan 400 beelden van zijn hand sieren gebouwen en bruggen in Amsterdam. Na afloop van de première wordt er verder ingegaan op Krop als ontwerper en zijn relatie met de stad. Ook wordt er gediscussieerd over de vraag hoe digitale media een nieuwe generatie enthousiast kan maken voor cultureel erfgoed in de openbare ruimte.

DOCUMENTAIRE HET SCHIP
Eerder op de middag is er in het auditorium van het Stedelijk een documentaire van Wilma Kuijvenhoven over de renovatie van Het Schip te zien, het iconische gebouw van Amsterdamse School architect Michel de Klerk. Deze documentaire is gratis toegankelijk met een geldig entreebewijs of Museumkaart. Het is niet nodig vooraf te reserveren. Kijk hier voor meer info.
Lees meer
 
Performance – 25 nov
falke pisano
Wonder-what-time-it-is & No Man’s Land 
Als onderdeel van de tentoonstelling Freedom of Movement zijn er in het Stedelijk twee performances te zien van kunstenaar Falke Pisano. Het multimediawerk No Man’s Land komt voort uit het verhaal The Lady in the Looking Glass (1929) van Virginia Woolf. De performance Wonder-what-time-it-is baseerde Pisano op Edgar Allan Poe’s korte verhaal The Devil in the Belfry (1839) en is op eenzelfde manier verbonden met literatuur als No Man’s Land. Voor beide performances creëerde ze installaties waarin illustraties, diagrammen, video en andere materialen zijn opgenomen. Tijdens haar publieke performance-lezingen in het Stedelijk Museum activeert Pisano de installaties.
Lees meer
 
Agenda
november
17 nov   Rondleiding Blikopeners & BASE
17 & 24 nov   Rondleiding Amsterdam Magisch Centrum
18 nov   Event Documentaire over renovatie Het Schip
18 nov   Rondleiding voor families
18 & 25 nov   Rondleiding The Collection – STEDELIJK BASE
21 nov   Gallery Talk Mirjam Westen (Museum Arnhem): Lily vd Stokker – Friendly Good
25 nov   Workshop Maak het met Jan Rothuizen (uitverkocht)
28 nov   Gallery Talk Harm Stevens (Rijksmuseum) Amsterdam Magisch Centrum
t/m 6 jan 2019   Tentoonstelling Amsterdam Magisch Centrum. Kunst en tegencultuur 1967–1970
t/m 17 feb 2019   Tentoonstelling Echte luxe...? Schenkingen en aanwinsten beeldende kunst 2012–2018
t/m 24 feb 2019   Tentoonstelling Lily van der Stokker – Friendly Good
t/m 24 feb 2019   Tentoonstelling Metahaven: EARTH
 
 
 
Stedelijk Museum
 
Dag. 10–8 VR 10–22 UUR
 
Plan je bezoek   Nu te zien
 
 
Stedelijk Museum Amsterdam  
Gemeente Amsterdam
 
Hoofdsponsor
Rabobank
 
Partner
BankGiroLoterij
Afmelden   Aanmelden   Profiel wijzigen